Молоді мальтійці дорогою до Унева

16-18 травня з нагоди свята чудотворної ікони Унівської Богородиці відбулася ХХІ Міжнародна молодіжна піша проща «Львів – Унів». Гаслом цьогорічної ходи була  цитата з євангелиста Йоана: «Перебувайте у моїй любові!».

Проща до Унева - це близько60 кмпішого шляху з молитвою і піснею на устах, з вірою і надією в серцях. Не зважаючи на жодні погодні перешкоди, близько восьми сотень прочан рушили у п’ятницю вранці зі Львова. У суботу нас стало ще більше, а хтось долучився ще й у неділю. Мальтійці від перших років є активними учасниками молодіжної прощі до Унева. Та цього року до прощі долучилася також новостворена молода група львівських волонтерів і для багатьох із них це був перший досвід такого паломництва. Разом з Франківськими мальтійцями та їхніми друзями з мальтійської польової кухні Майдану ми чулися однією великою родиною, що перебуває в обіймах свого великого прочанського роду. :) Два дні ми мандрували грунтовими дорогами через поля, ліси і навколишні села. Озиралися довкола і тішилися божою красою травневого маювання, а духовними очима заглиблювалися у своє серце і намагалися промовити внутрішнє, глибоке, персональне слово до Господа. Усією прощанською громадою ми також просили Його про майбутнє України та поминали тих, хто відійшов у вічність, жертвуючи своє життя задля цього майбутнього.

За словами одного богослова паломництво, проща - це подолання влади простору і влади історії над людиною. Кожен, хто рушає в таку подорож і здійснює цей внутрішній подвиг прощі – зуміє переконатися в присутності на землі Небесного царства і відчути в земному відбиток тієї вічної слави, яка очікує нас у майбутньому. Тому проща — це ніби нитки, які зв'язують видиму дійсність, матеріальний світ зі світом духа, з тією трансцендентною реальністю, присутність якої у своєму житті відчуває кожен з нас.
Спільна дорога, нічні чування, проникливий спів монахів-студитів, що супроводжував нас протягом усієї ночі, сповіді і розмови з отцями, нічний похід зі свічками на Чернечу гору, літургія перед світанком, що через молитви освячення унівської води перейшли у недільне відчуття свята, радості і всеохопної любові… Все це ще інтенсивно живе у нашій пам’яті. Ми дякуємо за цю підмогу, що отримали у подарунок згори. З відчуттям вдячності і любові ми повертаємось до свого щоденного життя, щоденної праці і відпочинку.