Курси жестової мови «Діалог без меж»

Мальтійська служба допомоги разом із Львівською спеціалізованою школою-інтернатом Марії Покрови провели курси з вивчення жестової мови «Діалог без меж».

Слухачами курсів стали члени родин, в яких виховуються глухі діти; вихователі та вчителі, котрі працюють з глухими дітьми у спеціалізованих закладах освіти. Необхідність проведення таких курсів зумовлена важливістю жестової мови у пізнавальній, комунікативній діяльності нечуючих дітей.

Найбільшою проблемою у навчанні та повноцінній соціалізації глухих дітей є незнання або низький рівень володіння жестовою мовою вчителів та батьків учнів спеціалізованих шкіл-інтернатів. Проблема спілкування породжує нові бар‘єри між глухими та чуючими людьми, обмежує глухих дітей у здобутті повноцінної освіти, участі у житті громади. Відсутність, обмеження можливості спілкування з оточенням створює передумови до замкненості середовища глухих людей, створення «свого світу», в якому проходить все  їхнє життя.  Навчання вчителів школи-інтернату мові жестів створює передумови для отримання глухими дітьми повноцінної освіти. Важливим є навчання жестовій мові і найближчого оточення глухих дітей – їхніх батьків, для подальшого налагод­ження ефективного спілкування з глу­хою дитиною в домашньому середовищі та створення умов для її повноцінної соціальної адаптації шляхом комунікативної діяльності.

Навчання провели досвідчені викладачі і працівники лабораторії жестової мови Інституту спеціальної педагогіки АПН України (м.Київ), викладачі університетів та спеціальних шкіл для глухих дітей з усієї України. Слухачі курсів, залежно від рівня своїх знань, мали можливість ґрунтовно вивчити базовий курс, удосконалити знання та навики спілкування жестовою мовою.