900 років служіння бідним і потребуючим

“Ваше цінне служіння є свідченням Євангельської любові” – Венедикт XVI

Тиждень з 4 по 10 лютого 2013 р. ознаменувався урочистостями, які проходили в Римі з нагоди 900-ліття визнання Госпіталю Св. Іоанна в Єрусалимі Папою Римським Пасхалієм ІІ. Єрусалимський госпіталь, яким починаючи з  1048 р. опікувалося братство Св. Іоанна Єрусалимського під керівництвом Блаженного Жерара, завдяки Буллі Пасхалія ІІ “Pie Postulatio Voluntatis 15 лютого 1113 р. отримав офіційне визнання та затвердження Апостольського Престолу, автономію і незалежність від церковної і світської влади.

Урочистості проходили у кілька етапів. Так, з 7 по 8 лютого 2013 р., за участю Великого Магістра Фра Метью Фестінга,  представників Уряду Ордену, керівників національних асоціацій, Надзвичайних і Повноважних Послів та представників Ордену при міжнародних організаціях, відбулася міжнародна конференція, головною темою якої була духовність, розвиток діяльності, дипломатія і комунікація.

Метою конференції, у якій взяли учать також представники з України, було обговорення сучасних проектів, які Мальтійський Орден втілює в життя у більше як 120 країнах, напрацювання пріоритетів і координація діяльності на найближчі роки у сфері гуманітарної і духовної підтримки. Як зазначив Фра Метью Фестінг, конференція стала доброю нагодою для обміну досвідом, а також можливістю навчитися у один одного.

Зранку 9 лютого 2013 р., у Соборі Св. Петра у Ватикані Державний Секретар Святого Престолу Кард. Тарчізіо Бертоне відслужив Святу Літургію для більше як чотирьох тисяч членів і волонтерів Мальтійського Ордену, що з’їхалися до Рима з усього світу. Опісля до присутніх звернувся Святіший Отець Венедикт XVI.

У своїй промові, Понтифік зазначив, що «Орден вже від своїх початків відзначався вірністю Церкві та Наступникові Петра, як також і своєму невід’ємному духовному образові, окресленому високим релігійним ідеалом» і закликав далі йти «цим шляхом, свідчачи у конкретний спосіб про силу віри», через яку «продовж століть, члени Ордену повністю посвятились спочатку опіці хворих у Єрусалимі, а згодом – допомозі паломникам у Святій Землі, виставленим на великі небезпеки, пишучи світлі сторінки милосердної любові та опіки християнства».

Папа зазначив, що у ХІХ ст. перед Орденом відкрилися нові горизонти діяльності у сфері допомоги і служінню бідним та хворим, які не дали забути початкові ідеали зокрема інтенсивне духовне життя власних членів. Святіший Отець закликав не забувати власного походження і завжди пам’ятати приклад Блаженного Жерара, який разом із співбратами повністю присвятив себе служінню бідним. На завершення Єпископ Рима закликав Лицарів, дам і волонтерів Суверенного Мальтійського Ордену «продовжувати діяти у суспільстві й у світі, йдучи провідними шляхами, вказаними Євангелієм, якими є віра і любов, щоб оживляти надію», запевнив присутніх у своїй молитві та уділив усім особливе Апостольське благословення.

По закінченні Святої Літургії, в аудиторії Павла VI у Ватикані відбулося прийняття, в часі якого до присутніх звернувся Великий Магістр Фра Метью Фестінг. Глава Ордену, подякувавши присутнім за приїзд до Рима і за їхню щоденну працю, зазначив, що Орден завжди брав активну участь у багатьох світових подіях, часто драматичних. Лицарі Ордену були вимушені залишити свій первинний осідок спершу в Єрусалимі, потім на о. Родос, згодом на Мальті та наново розпочати свою діяльність. Це однак не завадило Ордену продовжувати здійснювати свою місію: боротися з бідністю, хворобами і стражданнями в усіх континентах земної кулі.

Після обіду суботи, а також в неділю учасники святкувань мали можливість відвідати Магістральну Віллу на Авентинському холмі, яка є осідком Великого Римського Пріорату та Посольства Мальтійського Ордену при Італійській Республіці.

Андрій Ханас

Суверенний Мальтійський Орден

Презентація книги "Суверенний Мальтійський і Україна: 10 років дипломатичних відносин, 27 років служіння потребуючим"
27 Листопад 2018 року