Роз‘яснення Святого Престолу щодо лицарських Орденів

Зважаючи на численні інформаційні звернення щодо ставлення Святого Престолу (Ватикану) до лицарських Орденів, присвячених Святим або які носять ім’я святих, Державний Секретаріат вважає за необхідне підтвердити те, що заявлялося раніше: окрім власних лицарських Орденів Святий Престол (Ватикан) визнає і підтримує лише Суверенний Військовий Мальтійський Орден – тобто Суверенний Військовий Орден Госпітальєрів св. Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти – і Лицарський Орден Святого Гробу Господнього в Єрусалимі і не має наміру вносити будь-які зміни у цьому питанні.

Усі інші Ордени – новозасновані чи середньовічного походження – не визнаються Святим Престолом, оскільки останній не може виступати гарантом їхньої історичної і юридичної легітимності, цілей і організаційної структури.

Щоб уникнути можливих непорозумінь через незаконну видачу документів і невластивого використання святих місць та не допустити продовження зловживань, які можуть нанести шкоду людям, що діють у добрій вірі, Святий Престол підтверджує, що не надає жодної вартості лицарським дипломам і відповідним відзнакам, виданих невизнаними товариствами, і не вважає за доцільне використання церков і каплиць для так званих «церемоній інвеститури».

Vatican Information Service

Повідомив Андрій Ханас