Сертифікаційна програма для волонтерів-рятувальників в Польщі

Волонтери Мальтійської Служби Допомоги з трьох міст України – Івано-Франківська, Києва та Львова, - вкотре вдосконалили свій рівень знань, ставши сертифікованими рятувальниками. Черговим їхнім успіхом став інтенсивний курс з Кваліфікованої першої допомоги для волонтерів-рятувальників. Навчання проходило у мальовничій Істебні протягом 5-ти днів під керівництвом магістра медичного рятівництва Томаша Кульпока-Багінського та інших інструкторів - фахівців у різних сферах надання кваліфікованої першої допомоги.

Кожен з 5-ти днів, насичений теоретичним матеріалом та практичними відпрацюваннями, був неповторним та цікавим. Інструктори відзначили,що курсанти були уважними та допитливими, про що свідчила велика кількість питань, дискусії та бажання якомога більше тренуватися. Особливі емоції викликали заняття з тріажу, або ж медичного сортування, евакуації потерпілого з зони небезпеки, симуляції найрізноманітніших ситуацій з потерпілими. Кожен міг спробували свої сили як поодинці,і так і в командній роботі.

Високий рівень мотивації учасників вишколу та прагнення вдосконалити свої знання зробили вишкіл динамічним, яскравим, неповторним. Часом прагнення знань перемагало втому не лише курсантів, а й інструкторів – до прикладу, на численні прохання рятувальників лекція з механізму серцевої діяльності та ЕКГ була прочитана інструктором Томашем Кульпок-Багінським опівночі!

У вільний від вдосконалення знань час курсанти відвідали сусідні з Істебною села – Конякув, Мале Гуркі, де мали змогу познайомитися з багатими культурними та історичними традиціями регіону, яким славиться польська Сілезія: сироваріння, ведення гірського господарства, народні ремесла. Надзвичайна краса Шльонських Бескидів, пологих мальовничих гір, розташованих на межі Чехії, Словаччини та Польщі, прикрасили вишкіл рятувальників спілкуванням з природою.

Підсумком тижневого навчання став державний трикомпонентний екзамен, який складався з тестових завдань, усного іспиту з теорії та практичних навичок. .Державна комісія у складі Томаша Кульпока-Багінського, лікаря Агати Янецька-Пляцек та професора медицини Кристина Сосади, головного керівника екстреної медицини Шльонського воєводства, відзначила високий рівень знань теоретичного матеріалу та практичних вмінь групи мальтійських рятувальників, а також справжній академічний дух іспиту, перед яким всі хвилювались, але склали дуже успішно. Усі учасники отримали сертифікати з КПП відповідно до вимог Європейської Ради Ресусцитації. Це ще один крок не лише у напрямі розвитку рятівництва в Мальтійській Службі, але й вагомий внесок у розвиток громадянського суспільства України та сприяння партнерських стосунків між Україною та Польщею.

Сертифікаційна програма реалізувалась в рамках проекту «Розвиток системи добровільної рятувальної служби в Україні», співфінансованого з коштів програми Польської Співпраці розвитку Міністерства закордонних справ, разом з Мальтійською Службою Допомоги в Україні.