Канікули у Львові

Початок літнього сезону мальтійців розпочався з візиту групи дітей - 18 переселенців, що проходять індивідуальну терапію у нашому центрі психосоціальної реабілітації у Слов’янську. Ретельно приготована нашими волонтерами програма, кожного дня дивувала та тішила наших маленьких та юних друзів. Чисельні екскурсії містом назавжди закохали кожного із них у древній Львів.

Перебування дітей у Львові було сповнене безліччю екскурсій та цікавинок:

-          похід на Ратушу;

-          спуск у підземелля

-          автобусна екскурсія «Львів – перлина Європи»

-          Музей-Арсенал

-          Музей скла

-          мандрівка за маршрутом «Золота підкова Львівщини (Олеський, Підгорецький та Золочівський замки)

-          Екскурсія в Шевченківський гай

-          Високий замок

-          Собор св. Юра та Домінікани

-          Львівський оперний театр

-          Арена-Львів

А ще відвідини безлічі цікавих та неповторних будівель, які чекали дітей протягом століть.  Були й цікаві квести та майстерки.

Усе викликало неприховані емоції й захват. Один хлопчик твердо постановив, що коли виросте, то мешкатиме саме тут.

Велика радість товаришувала протягом візиту також психологам-педагогам, які опікувались групою. Це складний  виїзд для них – адже діти не прості, дорога дійсно далека, а співвідношення категорій дорослий-дитина максимально допустиме.  Але попри вечірню втому, кожного дня ми не переставали чути одне: це просто неймовірно, як ця ситуація перебування в дуже інакшому, прекрасному  і незнаному місці, доброзичливість в опіці і турботі незнайомих  людей (діти спонтанно і щиро  висловлювали вдячність тим, які “усе це для них приготували”) невидимо і раптово щось змінила у маленьких серцях. Діти, котрі ще донедавна були зовсім замкнутими, боязливими, мовчазними і невеселими, змінювалися на очах. Звісно, на це накладалися також місяці терплячої, поступової, індивідуальної професійної праці психологів. Але власне психологи, які місяцями працюють з цими дітьми, змогли побачити на власні очі той момент великої переміни, коли у дитини, що носить в серці непосильний їй біль і смуток, з’являється в очах іскринка справжнього, нічим не обтяженого дитячого щастя, вона не гасне і діти починають щиро усміхатися, як це було раніше, голосно реготати, бавитись і пустувати. Звичні, скажемо ми,  речі. Але не для них.

Любов і тепло, дароване іншому, ніколи не минає безслідно. Творімо добро! Ми дякуємо благодійникам, завдяки яким стало можливим повернути дітей у їхнє втрачене дитинство, відновити радість серця і дати надію на краще майбутнє.