III Міжнародні мальтійські маневри рятувальників

1-3 вересня у Кам’янці-Подільському пройшли ІІІ щорічні мальтійські маневри волонтерів-рятувальників. Перевірити на практиці свої вміння змогли 17 команд з України та Польщі.  З кожним роком кількість міст, з яких приїжджають рятувальники, зростає. Так учасниками змагань стали представники 9 міст: Южноукраїнська, Львова, Фастова, Запоріжжя, Маріуполя, Кам'янця-Подільського, Івано-Франківська, Варшави та Кентів.

Змагання розпочалися із нічного завдання, в якому було зімітовано масовий випадок – ДТП з 22 потерпілими. Метою тренерів була перевірка вміння рятувальників працювати єдиною командою та зуміти ефективно розподіли свої обов’язки, щоб врятувати кожного потерпілого.  Загалом «рятувальна операція» тривала до 1год. 30 хв. після опівночі. А наступного дня на учасників маневрів чекало ще 5 складних завдань. Організатори та команда професійних акторів, гримерів створили умови для того, щоб кожен етап випробувань був максимально реалістичним.

Основна частина маневрів пройшла 2 вересня в історичній частині Кам’янця-Подільського. На офіційному відкритті маневрів учасників змагань привітав заступник мера Кам’янця-Подільського Сергій Бабій, віце-консул Республіки Польща у Вінниці Войцех Мрозовскі, а капелан Мальтійської служби допомоги Фвано-Франківська отець Андрій Заліській благословив учасників під час спільної молитви.

Рятувальники змогли показати свої вміння на 5 завданнях:

1.ДТП (зіткнення мотоциклу та автомобіля) з трьома постраждалими: два водії та дитина.

2. Невдалий банджі-джампінг з мосту. За найкраще виконання цього завдання судді присуджували окрему нагороду.

3. Вибух на пікніку: постраждалі з опіками та пораненнями.

4. Імітація лицарського фестивалю: наскрізне поранення мечем.

5.  Раптова зупинка серця в чоловіка та напад епілепсії у жінки. Правильність надання  допомоги судді оцінювали завдяки показникам, що транслювалися на екран комп'ютера.

Виконання кожного завдання оцінювали судді – професійні медичні рятувальники з Польщі. А отже, були визначені й переможці маневрів. Три перших місця здобули команди з Івано-Франківська, туди ж поїхав кубок за найкращу співпрацю в команді. Кубок за найкраще виконання найскладнішого завдання залишився в господарів маневрів - мальтійців Кам'янця-Подільського. Із завданням надання допомоги при ДТП на відмінно впорались львів’яни.

На 3-іх маневрах була запроваджена нова відзнака . Неочікувано, прямуючи до одного із завдань, львівська команда зіткнулася із реальною потребою надання допомоги – одному із перехожих довелось накласти шину на травмовану руку та викликати швидку допомогу. Так плавно надання допомоги під час змагання переходить у реальне життя.

Усі команди показали високий рівень підготовки, що і є головною перемогою маневрів та беззаперечним підтвердженням якісної підготовки мальтійських рятувальників.

Захід проводиться в рамках проекту «Розвиток системи добровільної медичної рятувальної служби в Україні», підтриманого програмою розвитку Міністерства закордонних справ Польщі спільно з Мальтійською Службою Медичною та Мальтійським Орденом Польщі.

Проект «Розвиток системи добровільної рятувальної медичної служби в Україні» набирає обертів.
10 Липень 2017 року
Паломництво Мальтійського Ордену у французькому селі Лурдес